Help, de vloer ligt vol kleren!

Opruimen met kinderen, het blijft een uitdaging op zich. Elke ochtend ben ik heel tevreden als het huis weer opgeruimd is, maar dat duurt niet lang als de kinderen eenmaal thuis zijn. Logisch, voor kinderen staat opruimen natuurlijk niet op hun verlanglijstje (voor wie wel?) Het feit dat de school weer begonnen is maakt het een stuk eenvoudiger. We hebben allemaal onze structuur weer terug en soms kan dit heerlijk rustgevend zijn.

Als het om opruimen met kinderen gaat dan denken wij moeders meestal te makkelijk hierover. Hoe vaak zeggen we: “Ruim je kamer eens op”. Klikt heel eenvoudig, maar een kind weet niet wat dit inhoudt. Opruimen? Waarom? Wat moet ik dan doen? En hoe?

Opruimen met kinderen door een lijstje op te sommen zal niet werken. Vandaar deze kleine stap.

Laat je kind elke avond de was sorteren in twee bakken.

SCHOON          –           VUIL

opruimen met kinderen

Doe het samen en vraag bij elk kledingstuk dat rondslingert:  “Schoon of vuil?”

Opruimen met kinderen betekent stappen bedenken die laagdrempelig zijn en weinig energie kosten. Een keuze maken tussen schoon en vuil is nog wel te doen. Maar kleding die een uur gedragen is, of alleen maar even gepast is, ook nog opvouwen en in de kast terugleggen is een veel te grote stap. Wees eerlijk, welk kind doet dat? In een bak gooien met een etiket erop SCHOON, dat is nog te doen. Kan moeder het weer opvouwen en in de kast leggen. Dit is nog altijd beter dan alle schone was weer ongedragen in de wasmand krijgen.

Vind je dit een waardevolle tip? Zo ja, deel het hiernaast met je vrienden op facebook. Dank je wel.
Een opgeruimde groet,
Marijke

pijl reactie


Ongetwijfeld heb jij ook uitdagingen waar je tegenaan loopt als het gaat om opruimen met kinderen. Ik ben heel benieuwd waar jij zoal tegenaan loopt. Schrijf het hieronder bij ‘Have your say‘ op.

Met jouw reactie maak je kans op een GRATIS workshop ‘Positief huishouden met kinderen’, waarin communiceren en opruimen met kinderen centraal staat. Hou donderdagavond 24 oktober alvast vrij. Meer hierover volgt later, maar reageer nu, dan maak je kans op deze waardevolle workshop.

7 comments

 1. Bianca Gerritsen - 29 augustus 2013 11:54

  Als moeder begin ik het opruimen van het huis, het huishouden en alles eromheen redelijk onder de knie te krijgen. Maar hoe leer ik mijn kinderen ditzelfde met hun kamer te doen. Hoe leg ik ze dit op hun niveau uit, en op welke leeftijd kan ik wat eisen.
  De was lukt hier heel goed, omdat we hier de afspraak hebben gemaakt om de schone was op je stoel te leggen en de vuile was nemen ze elke dag mee naar ons washok en sorteren ze zelf in de goede bak. De schoon gevouwen was staat ernaast in een ladesysteem (elke familielid een eigen laatje) en deze was nemen ze zelf ook weer mee naar boven. Dit bevalt erg goed.
  Wat ik dus lastig vind is het opruimen van alle prullaria, alle laden en planken, de doosjes vol spulletjes ed. Hoe leer ik ze dit te organiseren, op te ruimen of liever nog weg te gooien :)

  Beantwoorden
  • Marijke Minten - 30 augustus 2013 07:44

   Dag Bianca,

   Wat fijn dat het opruimen je steeds beter afgaat. De online cursus werpt dus zijn vruchten af?
   Je systeem van de was is helemaal geweldig en werkt super efficiënt. Heel goed.

   Het opruimen van de eigen spullen is weer een ander verhaal. Probeer eens in de paar maanden de spullen samen uit te dunnen.
   Gebruik hierbij de sorteermethode, zie video in module Huis 1, Deel 2 en zoek het juiste opbergmiddel erbij, zie video Huis 1, Deel 1. Houdt het kind voor ogen wat het oplevert als er meer ruimte in de kamer is en minder spullen (sneller klaar met opruimen).

   Binnenkort volgt er meer over opruimen met kinderen, dus houdt de mail goed in de gaten.

   Bianca, je bent super goed bezig.

   Warme groet, Marijke

   Beantwoorden
  • Marijke Minten - 12 september 2013 14:56

   Gefeliciteerd Bianca. Jij hebt de workshop ‘Positief huishouden met kinderen’gewonnen.

   We zien elkaar dus op 24 oktober. Voor die tijd hoor je nog van me.

   Groetjes, Marijke

   Beantwoorden
 2. Cindy Vos - 29 augustus 2013 08:10

  Mijn kinderen hebben allebei een wasmand op hun kamer staan en ik vraag ze `s avond of ze de kleren die ze die dag aangehad hebben morgen nog aan kunnen, zo ja gaan de kleren op de stoel naast het bed en zo niet dan weten ze dat ze die in de wasmand moeten gooien en ik moet zeggen dat het MEESTAL wel goed gaat

  Beantwoorden
  • Marijke Minten - 30 augustus 2013 07:51

   Ha Cindy,

   Helemaal goed toch. Het is heel wisselend hoe gestructureerd een kind van zichzelf is en hoe ouders hier richting aan geven. De begeleiding die je je kinderen elke avond geeft is heel duidelijk. Dat blijkt maar weer in de praktijk. Wat werkt moet je zo houden, is mijn motto.

   Warme groet, Marijke

   Beantwoorden
 3. leonie van baast - 29 augustus 2013 06:26

  Hallo Marijke.

  Dit is een geweldige tip, die ga ik zeker toepassen bij mijn kinderen, hoe eenvoudig kan het eigenlijk zijn, maar je moet het wel weten.
  Vanaf morgen staan er dus ook twee bakken op de kamers van de kinderen, scheelt weer een hoop was.
  Want vaak vind ik, inderdaad nog schone was bij de vieze was.
  En die kun je dan niet meer terug leggen want die ruiken dan al naar die vieze was en dan baal je.
  Super, super goed plan.
  Bedankt.

  Groetjes Leonie.

  Beantwoorden
  • Marijke Minten - 30 augustus 2013 07:54

   Hoi Leonie,

   Ja inderdaad, soms is het kinderlijk eenvoudig en dat is nou net het probleem bij ons volwassenen.
   Wij denken anders.

   Leonie houdt even in de gaten dat je eenvoudig uitlegt wat de bedoeling is en doe het de komende tijd samen. Samen doen en ondersteunen, daar draait het om.

   Veel succes.

   Warme groet, Marijke

   Beantwoorden

Have your say